Ekstastranden och Kronvalds fiskeläge

Ekstastranden är speciell i alla väder om man vill gå, cykla eller köra bil. Enligt sägnen var det här som Valdemar Atterdag gick iland den 22 juli 1361. Den danske kungen som, fortfarande enligt sägnen, brandskattade Visby. Och vars skepp med alla dyrbara skatter sjönk vid Karlsöarna några sjömil ut i havet när han begav sig från ön. Stanna gärna till vid Kronvalds fiskeläge som Eksta Hembygdsförening tar bra hand om.

En kväll på Ekstastranden, just när solen går ner i havet. Ja, det är något som man unnar varje besökare på ön.
 
Stora Karlsö 

Stora Karlsö är unikt och faktiskt världens näst äldsta naturskyddsområde. Här finns en storslagen natur, fantasieggande kulturhistoria, rara växter och ett fågelliv som inte har sin motsvarighet på övriga Gotland. Till Stora Karlsö tar man sig med båt från Klintehamn. På ön finns vandrarhem, restaurang, museum och möjlighet att följa med på guidade vandringar. Ett himmelrike! Båt från Klintehamn.

Lilla Karlsö 

Ett besök på Lilla Karlsö innebär en upplevelse av ”Naturens bästa”. Ön ägs och förvaltas av Naturskyddsföreningen och är ett naturreservat där besökaren möts av fornlämningar och ovanliga växter, av fritt betande utegångsfår (”åilambi”) och ett fantastiskt fågelliv. Att följa med på en naturvandring ger besökaren en möjlighet att se det mesta av ön och vandringen är även lämplig för yngre barn. Båt från Djupvik, cirka 45 km söder om Visby.